Ingrediënten voor 6 personen :
1 pompoen gewicht 1.3-1.6 kg
1 el arachide olie(of Olijf)
1 grote ui, gesnipperd
850 ml kippen of groentebouillon
425 ml halfvolle melk
1 el boter
nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper
100 gr. gruyère kaas in kleine blokjes (5mm)
Voor het serveren:
6 el crème fraîche demi
Bakmatje dat tegen hoge temperatuur kan
en een 3,5 ltr pan
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 240ºC
1.Snijdt de pompoen in stukken en schep de zaden eruit. Borstel de vleeskant van ieder stuk met olie en plaats op het bakblik.(vergeet het matje of papier niet) .Zet op de bovenste richel in de oven en bak 25-30 min. of tot zacht wanneer je er met een priiker in prikt.
2.Smelt intussen de boter in een grote pan op een hoog vuur, voeg de ui toe en roer tot het begint te kleuren aan de randjes,na ± 5 minuten. Zet het vuur laag en bak zachtjes verder zonder deksel voor ± 20 minuten onder af en toe roeren.
3. Haal de pompoen uit de oven en laat even afkoelen.
4.voeg de bouillon en de melk aan de ui toe en laat langzaam aan de kook komen. schep vervolgen het vlees uit de pompoen parten met een scherp mes en doe bij de bouillon met het zout, peper en de nootmuskaat. Laat alles nog eens 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep in de blender of met de staafmixer tot hij fluwelig is en passeer hem door de zeef indien nodig. Proef en breng op smaak. Warm de soep wanneer je hem wilt serveren rustig op tot heel heet, maar laat niet!! koken.
5. Roer de stukjes kaas door de soep en serveer in warme soepkommen. Garneer met 1 el crème fraîche en strooi wat peterselie erover.